Tipy na krásne cyklotrasy pri hraniciach s Českom, Rakúskom a Maďarskom

Tipy na krásne cyklotrasy pri hraniciach s Českom, Rakúskom a Maďarskom

Slovensko má hranice s piatimi štátmi. A žijeme v dobe, keď je väčšinu z nich možné bez problémov a zbytočných kontrol prekračovať. Cyklistom sa tým núkajú možnosti, ako počas jedného, prípadne niekoľkých dní za sebou spoznať nielen Slovensko, ale aj časť domoviny susedov. 

Vyberieme sa na juh a západ a predstavíme vám cyklotrasy na hraniciach Slovenska, Česka, Rakúska a Maďarska. Krásne a jednoduché, bez problémov ich zvládnu rekreační cyklisti aj deti. Cyklotrasy pre celú rodinu si užijú všetci, ktorí majú radi vodu, prírodu i historické pamiatky.

Slovensko-rakúske pomedzie

Dobrým východiskovým bodom v tejto oblasti je Devínska Nová Ves. Pohodlne sa sem dopravíte autom alebo vlakom.

V Devínskej Novej Vsi sa napojte na Mariánsku cyklocestu smerom na Rakúsko. Tá vás privedie na Cyklomost slobody. Keď ho prejdete, ocitnete sa na Moravskom poli v osade Schloßhof. V nej sa nachádza nádherný zámok Schloss Hof, ktorý v roku 1755 získala do vlastníctva Mária Terézia.

K zámku patrí obrovská baroková záhrada s rozlohou 15 hektárov, v ktorej sa počas sezóny nachádza až 35 000 kvetov, množstvo sôch a prekrásnych fontán.

Občerstviť sa môžete priamo v zámockom areáli. Nájdete tu cukráreň i štandardný obchod s potravinami. Ak máte chuť na jedlo reštauračného typu, priamo pri vstupe do parku navštívte hostinec Prinz Eugen.  

Upozorňujeme:
Do areálu sa, žiaľ, bicyklom nedostanete. Ak sa chcete pozrieť dovnútra, musíte ho nechať pred bránami. Pokiaľ by vás zaujímala história tohto miesta, prehliadky sa vo vybraných termínoch robia aj v slovenčine.

Ďalej smer Marchegg

Pokračujte po cyklotrase smerom k mestečku Marchegg. V roku 1268 ho založil Přemysl Otakar II. a vo svojej dobe to bol najväčší opevnený mestský komplex v strednej Európe. V ňom vás dokonale očarí viac než 750-ročný zámok. 

Miesto si užijete aj v prípade, ak máte radšej prírodu než pamiatky. V Marcheggu hniezdi na stromoch najväčšia bociania kolónia v strednej Európe. Obživu si tieto operence nachádzajú v prírodnej rezervácii Dolnomoravské luhy.

Tip:
Hľadajte Storchenhaus – Bocianí dom. Je východiskovým bodom na prehliadku mesta i zámku, ako aj bocianov a okolitej krajiny. Tou sa môžete kochať i z rozhľadne.

Späť na Slovensko

Keď sa dostatočne nasýtite pohľadmi na okolie, zamierte na cyklomost VysoMarch. Plynulo vás privedie späť do našej vlasti. Za hranicami sa napojíte na cyklotrasu, ktorá sa vinie pozdĺž rieky Morava a smeruje späť do Devínskej Novej Vsi.

Doteraz ste prešli približne 25 km. V závislosti od času a energie necháme na vás, či jazdu ukončíte v Bratislave, kde ste začali, alebo budete pokračovať ďalej

Tip:
Kúsok od Devínskej Novej Vsi sa nachádza Devínska Kobyla a na nej rozhľadňa. Jej výška je takmer 22 metrov a na vrchol vedie 112 schodov. Sú z neho magické výhľady na okolitú, ale aj vzdialenú krajinu.

Ak vás výstup na vyhliadku neláka, ale ešte stále máte chuť dať si do tela, pokračujte po červenej a modrej cyklotrase pozdĺž Moravy až do Devína. Tu sa na devínskom brale týči stredoveký hrad. Ak ste vynechali rozhľadňu na Devínskej Kobyle, vyhliadka z hradu Devín vám to zaručene vynahradí. 

Úplná novinka:
Priamo na hrade by mal pribudnúť stánok s občerstvením a v Apponyiho paláci kaviareň s terasou

Posilniť sa môžete taktiež priamo pod hradom, kde sa nachádza niekoľko reštauračných zariadení. V nich si môžete dať ako nápoje, tak aj jedlo či zmrzlinu. Cyklovýlet do Devína ani na hrad Devín si ale neplánujte po dlhších obdobiach dažďa, aby ste sa nedostali do Dunajom zaplavených a neprejazdných oblastí. 

Propozície trate: Devínska Nová Ves – Schloßhof – Marchegg – Devínska Nová Ves – Devín

  • dĺžka: 29 km
  • čistý čas: 1.45 hod.
  • výškový profil: ↗️ 79 ↘️ 61 

Trasu na stiahnutie nájdete tu.

Slovensko-české pohraničie

Iba pár kilometrov od Devínskej Novej Vsi sa proti prúdu rieky Morava nachádza mestečko Kúty. Opäť je prístupné vlakom aj autom a je ideálnym východiskom cyklotúry po slovensko-českom pohraničí.

Cyklotrasa 5001 vás nasmeruje priamo na hraničný prechod Lanžhot – Brodské a k rieke Morava. Po oboch brehoch sa tiahne Moravská cyklotrasa, ktorá vás privedie až do Skalice.

Ak sa vydáte slovenskou stranou, takmer ihneď naďabíte na dve Adamovské štrkoviská. V letných mesiacoch ponúkajú príjemné miesto na oddych a občerstvenie. Nájdete pri nich upravené pláže, bufet aj sociálne zariadenie. 

Oblasť je známa hniezdiskami mnohých druhov vodného vtáctva, vďaka čomu bola vyhlásená za chránené vtáčie územie. Ak sa chcete touto krajinou pokochať z výšky, vybehnite po pár schodoch na nevysokú rozhľadňu – vtáčiu pozorovateľňu – nachádzajúcu sa v blízkosti oboch jazier.

Ďalej na Mikulčice

Kúsok odtiaľ narazíte na Lávku Veľkej Moravy. Ňou môžete prejsť na českú stranu, dostanete sa tak do Mikulčíc. Na ich okraji stávalo opevnené hradište, ktoré predstavovalo jedno z centier Veľkej Moravy. I tu máte možnosť pozrieť sa na svet z výšky. Keď vybehnete na vyhliadkovú vežu, naskytne sa vám pohľad na najrozsiahlejšie archeologické nálezisko v Česku aj na široké okolie. 

Mohlo by vás zaujať:
Mikulčice sú dedinka s dlhou vinárskou tradíciou. Nachádzajú sa v nej mnohé vinárstva, ktoré ponúkajú degustácie, ubytovanie i služby. Niektoré sú aj v blízkosti cyklotrás. Nezabudnite! Alkoholické nápoje počas vašich cyklovýjazdov radšej vynechajte.

Z Mikulčíc môžete do Skalice pokračovať po moravskej strane. Odporúčame však vrátiť sa na Slovensko. Je to bezpečnejšie a vyhnete sa zvýšenej cestnej doprave.

Po niekoľkých kilometroch dorazíte do skalického prístavu. Pokiaľ by ste ešte nemali dosť rozhľadní, na jednu si môžete vyšliapať aj tu. Má 7 metrov a 45 schodov a sú z nej prekrásne výhľady na Baťov kanál aj Biele Karpaty.

Baťov kanál je dlhý 55 kilometrov, a ak sa chcete zahrať na kapitánov, oddýchnuť si od pedálov a len tak sa povoziť, môžete. V prístave v Skalici sa dá prenajať loď a kanál splaviť úplne celý.

Okrem toho sa tam môžete občerstviť a oddýchnuť si po cyklotúre pred cestou vlakom domov alebo pred spiatočnou cyklojazdou k autu do Kútov. 

Propozície trate: Kúty – Adamovské štrkoviská – Mikulčice – Skalica

  • dĺžka: 39 km
  • čistý čas: 2.15 hod.
  • výškový profil: ↗️ 14 ↘️ 6 

 Trasu na stiahnutie nájdete tu.

Slovensko-maďarské pohraničie

Štúrovo je mesto, do ktorého sa pohodlne dostanete aj vlakom – hneď prvá zastávka môže byť kúpalisko Vadaš. Ak vám stačí prírodné kúpanie, cez leto sú k dispozícii taktiež pláže pri Dunaji. 

Len čo prebajkujete cez most Márie Valérie, dostanete sa do Ostrihomu. V tomto meste sa nachádza veľký akvapark s toboganmi. Pre milovníkov histórie a architektúry je tu zas Ostrihomská bazilika – najväčšia cirkevná stavba v Maďarsku. Patrí medzi najväčšie kostoly v celej Európe.  

Keď sa dosýta pokocháte týmito dvomi mestami, vyrazte smerom na Komárno po krásnej a pohodlnej cyklotrase EuroVelo 6 vedúcej takmer celý čas v tesnej blízkosti Dunaja. Odporúčame slovenskú stranu.

Kravany, Patince a Komárno

EV6 vás privedie do dedinky Kravany nad Dunajom. V nej sa nachádzajú dva kaštiele, jedna kúria a rekreačný park s lavičkami, detským ihriskom a rozhľadňou. Cyklisti tu nájdu stojan so základným náradím a kompresor na dofúkanie kolies.     

O niekoľko kilometrov ďalej natrafíte na Patince, známu dedinku s množstvom bazénov napájaných termálnou liečivou vodou s teplotami od 24 do 33 stupňov. 

A potom vás už privíta Komárno a v ňom pevnosť, ktorá patrí medzi národné kultúrne pamiatky. Ide o súčasť najrozsiahlejšieho pevnostného systému v strednej Európe rozkladajúceho sa na Slovensku a v Maďarsku.  

Nezabudnite šetriť sily

Táto trasa je dlhšia ako predchádzajúce dve. Ak ste prišli do Štúrova vlakom a nezáleží vám na tom, aby ste sa vrátili do miesta štartu, cyklovýlet môžete ukončiť v Komárne a domov sa vrátiť až odtiaľ.

Pokiaľ ste však prišli autom, potrebujete sa vrátiť do Štúrova, alebo ak sa vám nechce až do Komárna, prípadne máte záujem vidieť aj niečo z Maďarska, môžete sa vrátiť i skôr. Cez Dunaj sa dostanete dvomi kompami:

  • Kravany nad Dunajom – Lábatlan
  • Radvaň nad Dunajom – Neszmély 

​Keby ste plánovali previezť sa jednou z nich, pre istotu si vždy vopred zistite, či je v prevádzke.​

Tip:
V dedinke Neszmély nájdete rozľahlý kemp (Camping Eden), v ktorom sa môžete pred ďalšou cestou posilniť zmrzlinou, limonádami, koktailmi, ale i chutným jedlom. 

Propozície trate: Štúrovo – Ostrihom – Kravany nad Dunajom – Patince – Komárno

  • dĺžka: 60 km
  • čistý čas: 3.30 hod.
  • výškový profil: ↗️ 44 ↘️ 46 

Trasu na stiahnutie nájdete tu.

Pohraničie stojí za cyklovýlet

Slovensko je krásne a stojí za to vedieť, že aj v jeho pohraničných oblastiach je neskutočné množstvo atrakcií, pamiatok či prírodných scenérií. Oplatí sa ich vidieť a popritom spoznávať tiež blízke zahraničie. Predstavili sme vám tri zaujímavé možnosti. Každú z cyklotrás si môžete od začiatku prispôsobiť podľa toho, či sa k nej presuniete vlakom alebo autom. Rozhodujte sa aj podľa toho, koľko kilometrov zvládnete, a ak beriete so sebou deti, ešte viac myslite na ich výdrž. Máte radšej prírodu a pamiatky alebo vám ide čisto o skvelý pocit z jazdy na bicykli? 

Necháme na vás, či prejdete cyklotrasy celé, alebo iba polovicu, či spravíte okruh, alebo skončíte niekde úplne inde. Sú to tipy, s ktorými môžete voľne pracovať a upravovať ich aj priamo v teréne. 

Dúfame, že si niečo vyberiete a výlet si poriadne vychutnáte. Prajeme príjemné zážitky a bezpečné návraty domov.