Bezpečnosť na bicykli v meste: dodržiavate tieto zásady?

Bezpečnosť na bicykli v meste: dodržiavate tieto zásady?

Zásady bezpečnosti by sa mali dodržiavať vždy, všade a za každých okolností. Pri jazde na bicykli v meste je to priam nevyhnutnosť, keďže cyklista je riadnym účastníkom cestnej premávky. Ak však budete jazdiť podľa pravidiel a rád, ktoré vám dáme v článku, zostanete v bezpečí. 

Aké sú zásady jazdy na bicykli v meste

Cyklista má povinnosť dodržiavať všetky zásady cestnej premávky. Pravidlá pre cyklistov sú rovnaké ako pre vodičov. Musia dodržiavať dopravné značky, svetelnú signalizáciu a iné označenia na komunikáciách.

Držiteľ vodičského oprávnenia by mal mať predpisy v malíčku. Veľká skupina cyklistov však vodičák nevlastní. Keďže nič podobné ako autoškola pre cyklistov neexistuje, mali by si kvôli bezpečnosti naštudovať predpisy samostatne. Treba si totiž uvedomiť, že cyklisti na ceste sú okrem chodcov tí najohrozenejší. Ak patríte k cyklistom bez vodičského preukazu, rozhodne je dobré naštudovať si význam základných dopravných značiek, ktoré upozorňujú na označenia hlavných a vedľajších ciest, a teda na to, kto má prednosť v jazde. Základné značky by mali ovládať aj deti.


Tip: Zákon, s ktorým by sa mal každý cyklista oboznámiť skôr, než vyrazí na cesty, sa volá zákon o cestnej premávke č. 8/2009 Z. z. Informácie o cyklistoch nájdete v § 55 s názvom Osobitné ustanovenia pre cyklistov.

Základné pravidlá, ktoré treba poznať

Ak sa vám nechce študovať zbierky zákonov, máme pre vás krátke zhrnutie najdôležitejších predpisov týkajúcich sajazdy na bicykli v meste:

  • Jazda na bicykli po chodníkoch nie je povolená, ak nemáte menej ako 10 rokov, nesprevádzate dieťa alebo ho neveziete v sedačke. Hľadajte cestičky pre cyklistov, jazditepo nich vpravo. Keď jazdíte po štandardných komunikáciách, držte sa pri pravom okraji vozovky. Ak neobmedzujete chodcov, môžete jazdiť aj po krajnici.
  • Ak objavíte cyklochodník, ktorý je súčasne aj pre chodcov, je definovaný príslušnou dopravnou značkou a má zvlášť pruhy pre chodcov a zvlášť pre cyklistov, jazdite vo svojom pruhu. Vybočiť z neho môžete pri predbiehaní, otáčaní, pri vjazde naň a výjazde z neho. Nesmiete pri tom ohroziť chodcov. 
  • Po cestách jazdite jednotlivo za sebou. Ak ste väčšia partia – je vás viac ako šesť –, môžete jazdiť vo dvojici vedľa seba. 
  • Nesmiete jazdiť bez držania kormidla, držať sa iného vozidla, držať iný bicykel, vozík, zviera. Jednoducho robiť nič, čo by vám mohlo sťažiť riadenie, zapríčiniť kolízne situácie a ohroziť vás alebo iných. 
  • Stojace alebo pomaly idúce vozidlo môžete na bicykli obchádzať a predbiehať aj po pravej strane vozovky alebo po krajnici.
  • Pri prechádzaní po priechode pre chodcov z bicykla zosadnite a tlačte ho. Nemôžete na ňom cez priechod prefrčať. Mohli by ste ohroziť chodcov a v prípade zastavenia políciou by ste sa nevyhli pokute.

Tip: Predchádzanie po pravej strane pre cyklistov vždy znamená zvýšené riziko – predovšetkým pred odbočkami vpravo. Šofér automobilu môže náhle zmeniť smer jazdy alebo vybočiť zo svojho pruhu bez toho, aby sa pozrel do spätného zrkadla a zaregistroval vás. 

Deti a jazda na bicykli

Aj deti sú neoddeliteľnou súčasťou mestskej premávky. Ak ešte nie sú spôsobilé jazdiť samostatne, sú za ne zodpovední rodičia alebo iní dospelí. Sú viaceré spôsoby, ako môžete vaše deti prepravovať na bicykli:  

  • v detskej sedačke na bicykel s opierkami na nohy (pre dieťa staršie ako 4 roky zvoľte zadnú sedačku, aby vám dieťa nebránilo vo výhľade), 
  • v prívesnom vozíku na prepravu detí,
  • na detskom bicykli pevne spojenom tyčou alebo ťahacím lanom s vaším vodiacim bicyklom.

Ak dieťa jazdí samo, ale ešte nedovŕšilo 10 rokov, musí byť pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov. Tá musí byť spôsobilá, aby sa o dieťa dokázala postarať, a byť zaň plne zodpovedná.

Povinná výbava cyklistu z hľadiska bezpečnosti v meste

Aj bicykle majú svoju povinnú výbavu, ktorá zaručuje bezpečnosť. Táto výbava zahŕňa:

Brzdy

  • Musia byť dve a navzájom nezávislé – pre každé koleso jedna.
  • Obe musia byť funkčné, aby ste v prípade hrozby kolíznej situácie dokázali zabrzdiť takmer okamžite.
  • Detské bicykle s voľnobežným nábojom a protišliapacou brzdou nemusia mať prednú brzdu.

Osvetlenie a viditeľnosť

  • Vpredu musí mať bicykel biele odrazové sklo, v prípade zníženej viditeľnosti trvalo svietiace biele svetlo.
  • Vzadu musí byť červené odrazové sklíčko, v hmle alebo pri jazde potme trvalo svietiace alebo blikajúce červené svetlo.
  • Na pedáloch musí byť odrazové sklíčko v oranžovej farbe.

Ak nemáte na bicykli odrazové sklíčka, môžete ich nahradiť inými odrazovými materiálmi v príslušnej farbe umiestnenými buď na bicykli, alebo na oblečení. Kvalitné svetlá a blikačky musia byť pri zníženej viditeľnosti samozrejmosťou. Odporúčame používať ich aj počas dňa. Nie je dôležité len vidieť, ale aj byť videný. Podľa vyhlášky však za zníženej viditeľnosti nie je dovolené blikať prednými ani zadnými svetlami, keďže pre cyklistu platia tie isté pravidlá cestnej premávky ako pre vodičov motorových vozidiel. Cyklista musí byť videný, preto odporúčame blikačky a blikanie počas celého dňa, no len čo cyklista jazdí potme, už nesmie blikať, ale len svietiť, aby nebezpečne neosvetľoval vodičov.

Tip: Ak sa chcete na bicykli cítiť ešte bezpečnejšie, udržiavajte ho v perfektnom technickom stave. Noste so sebou súpravu náradia, lepiacu súpravu, montážne páčky na zhodenie plášťa v prípade defektu a náhradné duše. Zvážte nepovinnú výbavu, teda:

zvonček alebo inú zvukovú signalizáciu,

blatníky,

kryt reťaze,

spätné zrkadlá,

bicyklové kamery pre prípad nehody a pod.

 
 

Kedy treba prilbu 

Kedysi museli cyklisti mimo obce povinne nosiť prilbu, dnes je už jazda bez prilby povolená. Deti do 15 rokov ju musia mať na hlave vždy – mimo obce aj na zastavanom území. Odporúčame však nosiť prilbu stále aj v prípade dospelých. Vyhnete sa potenciálnemu vážnemu zraneniu s možnými trvalými následkami.


Tip: Prilba nie je jediná ochrana. Porozmýšľajte aj nad chráničmi rúk, lakťov a kolien. Zabezpečte ich aspoň deťom. Ešte nemajú takú stabilitu a nedokážu ovládať stroj s takou citlivosťou a presnosťou. Hrozí im teda oveľa väčšie riziko zranenia ako vám.

 

 

O alkohole na bicykli

Cyklista alkohol konzumovať môže, avšak len v obci, prípadne na inom zastavanom území a na cyklochodníku. Maximálna povolená hodnota je 0,5 promile (0,24 mg/l). Mimo týchto oblastí však alkohol povolený nie je, platí nulová tolerancia.

Tip: Orosené pivo je pre cyklistu určite lákadlom, no radšej sa mu vyhnite. V prípade vami zavinenej nehody by ste mohli mať problémy nielen s policajtmi, ale aj s poisťovňami.

Štatistika za rok 2023 hovorí:  

  • Na Slovensku sa stalo celkovo 11 671 dopravných nehôd.
  • Z toho cyklisti zavinili 457 nehôd, pri ktorých zomrelo 10 ľudí.
  • Celkovo zahynulo 14 cyklistov.
  • Pod vplyvom alkoholu spôsobili cyklisti 116 dopravných nehôd.

Dobré rady na záver

V článku sme spomenuli predpisy pre cyklistov, ktoré viac či menej vyplývajú zo zákona, a pridali sme zopár dobrých tipov. Keďže chceme, aby vaše jazdy boli ešte bezpečnejšie, máme pre vás niekoľko ďalších.

  • Myslite na to, že vnútri odstavených áut môže sedieť niekto, kto si zmyslí otvoriť dvere práve vo chvíli, keď frčíte okolo neho. Pri jazde na bicykli preto treba byť sústredený a predvídať.
  • Nezabúdajte na zmenu smeru jazdy. Nestačí len vystrčiť ruku a odbočiť. Vopred sa uistite, že za vami nikto nejde.
  • Noste výrazné oblečenie a reflexné prvky. Že vaša obľúbená farba je čierna alebo všetkých päťdesiat odtieňov sivej? Na bajku radšej dajte o sebe vedieť. Vo výrazných odevoch budete viac v bezpečí.
  • Máte v pláne učiť sa počas bicyklovania cudzí jazyk alebo počúvať obľúbeného interpreta? Radšej to nerobte. Pri jazde v mestskej premávke musíte mať vynikajúci prehľad aj vďaka sluchu.

Jazdy v meste sa vôbec nemusíte obávať, iba buďte vždy v strehu a čakajte aj nečakané. Pokúste sa v čo najväčšej miere riadiť týmito pravidlami, radami a zdravým rozumom. Ak sa ich budete držať, ostanete v bezpečí. Jazda v meste sa pre vás stane úplne bežnou, samozrejmou a príjemnou súčasťou vašich cyklopotuliek.