Bike a wellness: vo dvojici vysoko návyková kombinácia

Bike a wellness: vo dvojici vysoko návyková kombinácia

Len si to predstavte. Po aktívnom dni plnom dobrodružstva na biku sa vrátite do útulného wellnessového hotela. Jazda na bicykli, pri ktorej si dáte poriadne do tela, a po nej zaslúžený relax a regenerácia. Dokonalá harmónia pre telo aj dušu. Regenerácia po cyklistike na úrovni wellnessu je vysoko návyková vec – obzvlášť vo dvojici.

Spojenie cyklistiky a wellnessu si zamiluje každý. Priam ideálne je pre páry. Wellness plus cyklistika, to je návyková kombinácia a my vieme prečo.

Cyklistika – zdravé telo pri šetrnom pohybe

Cyklistika je výborný spôsob, ako sa udržiavať v kondícii. Ponúka pestrú paletu zdravotných benefitov – od posilňovania svalov až po zlepšenie fyzickej výdrže. Okrem toho môže hrať kľúčovú úlohu v udržiavaní optimálneho zdravia srdca a ciev. Pomáha znižovať krvný tlak a hladinu tzv. zlého cholesterolu. Navyše pravidelnou cyklistikou sa zväčšuje kapacita pľúc. 

Pozornosť si zaslúži aj fakt, že jazda na bicykli je šetrná ku kĺbom. Napríklad pri behaní dostanú kolená a členky poriadne zabrať, na bicykli až tak nie. Ak si zaradíte do pohybového repertoára viac jazdy na biku, kĺby sa vám odvďačia menším a pomalším opotrebovaním.

Tip: 
Po cyklistike je dôležité doplniť stratené živiny a hydratovať telo. Zdravá strava bohatá na bielkoviny, vitamíny a minerály podporuje regeneráciu a obnovu svalov.

Bicykel ako balzam na dušu

Pri fyzických benefitoch sa výhody cyklistiky nekončia. Jej pozitívny vplyv na duševné zdravie je podložený aj vedou. Počas jazdy sa v tele uvoľňujú endorfíny – ospevované hormóny šťastia, ktoré znižujú stres a úzkosť. Pravidelná cyklistika zlepšuje náladu, podporuje sústredenie a zvyšuje úroveň energie. 

Prečo je to dôležité? Žijeme v stresujúcej dobe. Mnohí z nás čelia dennodennému tlaku v práci či osobnom živote. Cyklistika dokáže byť hojivým únikom z tohto začarovaného kruhu. Dáva šancu odpojiť sa od každodenného zhonu a vyčistiť si hlavu

Tip: 
Podľa štúdie publikovanej v Journal of Affective Disorders je fyzická aktivita, akou je cyklistika, účinná pri liečbe depresie. Ak hľadáte prirodzený spôsob zlepšenia duševnej pohody, cyklistika vás nesklame.

Magická formulka: prebytočné kilá preč

Pri každom šliapnutí do pedálov spaľujete kalórie. Ak je vaším cieľom schudnúť, cyklistika je dynamickou a zábavnou voľbou.

V priemere môžete spáliť okolo 400 až 1 000 kalórií za hodinu v závislosti od intenzity a ďalších faktorov. Pravidelná cyklistika pomáha opätovne zrýchľovať metabolizmus. Telo vďaka nej spaľuje viac kalórií aj v pokoji.

Tip: 
Buďte konzistentní. Pravidelná cyklistika je kľúčom k úspechu. Snažte sa jazdiť aspoň 3- až 4-krát týždenne. Postupne zvyšujte vzdialenosť a intenzitu.

Wellness – dokonalá regenerácia po cyklistike

Po dni plnom bicyklovania si telo zaslúži oddych. Možno neviete, no regenerácia je kľúčom k zlepšeniu výkonu i prevenciou zranení. Bez kvalitnej regenerácie – obnovy fyzických i psychických síl – môže dôjsť k pretrénovaniu a ďalším nepríjemnostiam. Ako sa teda regenerovať efektívne? Práve tu vstupuje do hry wellness.

Do regeneračného programu cyklistu sa oplatí zaradiť nasledujúce:

  • Masáže. Pomáhajú uvoľniť svalové napätie, zlepšujú krvný obeh a podporujú obnovu buniek. Profesionálna masáž po cyklistike môže byť presne to, čo váš organizmus potrebuje.
  • Sauna a kúpele. Sauna pomáha pri detoxikácii tela a uvoľňuje stres. Horúce kúpele zmierňujú svalovú únavu a podporujú celkové uvoľnenie. No nepreháňajte to. Ak trpíte problémami s obehovým aparátom, vyšším krvným tlakom, zdravotnými ťažkosťami s kĺbmi, pľúcami alebo inými zdravotnými ťažkosťami, pri ktorých je cyklistika vhodným regeneračným prostriedkom a fyzioterapiou, saunu určite konzultujte so svojím lekárom. 
  • Joga a strečing. Po bicyklovaní je dôležité venovať čas strečingu. Pomáha zlepšiť flexibilitu kĺbov, svalov a šliach a znížiť riziko ich zranení.
  • Bazény. Poskytujú možnosť pohybu vo vode, čo je skvelé pre svalovú regeneráciu.

Tip: 
Mnoho wellnessových hotelov ponúka špeciálne balíčky ako stvorené pre cyklistov, ktoré zahŕňajú masáže, sauny a ďalšie procedúry.

Romantika pre páry

Spojenie cyklistiky a wellnessu môže byť nevšednou romantikou. Hodí sa na predĺžený víkend i aktívnu dovolenku vo dvojici. Spoločné cyklovýlety sú skvelým spôsobom, ako posilniť váš vzťah. Jazda na bicykli poskytuje čas na rozhovory, smiech a spoločné objavovanie nových miest.

A čo môže byť lepšie ako zakončiť deň vo wellnesscentre? Masáže, sauny a párové procedúry sú zaručeným spôsobom, ako zabuchnúť dvere všednosti, posilniť intimitu či obnoviť romantiku vo vzťahu. Vo dvojici sa vám otvoria nové možnosti nezabudnuteľných zážitkov. 

Tip: 
Slovensko má množstvo nádherných cyklotrás – oficiálnych i tých, ktoré objavíte sami a zamilujete sa do nich. Od Tatier po Tokaj – príležitosti sú nekonečné. Spojte cyklistiku vo dvojici s návštevou wellnessových hotelov v blízkosti týchto trás a užite si dokonalý oddych. 

Pár praktických tipov na záver

  1. Vyberte si správny bicykel. Pohodlný bicykel je základ. Uistite sa, že výška sedla a kormidla vám vyhovuje. Vyberte si bicykel alebo elektrobicykel vhodný na typ terénu, po ktorom budete jazdiť.
  2. Plánujte efektívne. Prepojte cyklistické trasy s wellnessovými miestami. Napríklad cyklovýlet k Liptovskej Mare môžete spojiť s návštevou akvaparku Tatralandia.
  3. Bezpečnosť na prvom mieste. Nezabúdajte na bezpečnosť. Prilba a reflexné prvky majú byť samozrejmosťou prinajmenšom tam, kde sú legislatívne predpísané.
  4. Regenerácia po cyklistike. Nezabudnite na regeneráciu po jazde na bicykli. Doprajte si čas na oddych, masáže a relaxačné aktivity.
  5. Buďte flexibilní. Počúvajte svoje telo a prispôsobte mu svoje plány. 

Kombinácia cyklistiky a wellnessu vo dvojici môže byť cestou k zdravšiemu a šťastnejšiemu životu. Je to spojenie aktivity a relaxu, ktoré dovoľuje vystúpiť z kolotoča stresu a povinností. Posilníte si fyzickú kondíciu i partnerský vzťah. Nasadnite teda na bicykel, objavujte spolu svet a nezabudnite si popritom dopriať zaslúžený oddych.