Rodinné cyklovýlety podľa krajov #3: Prešovský kraj – cyklistický raj Levočské vrchy

Rodinné cyklovýlety podľa krajov #3: Prešovský kraj – cyklistický raj Levočské vrchy

Existuje na Slovensku cyklistický raj? Ak áno, musí byť v Levočských vrchoch. Pozrite sa, čo všetko cykloturistom ponúkajú. A tušíte správne – nebude to cykloturistika po rovinke, ale bude stáť za to. Poďme po poriadku.

Levoča je aj na slovenské pomery malé, sotva 14-tisícové mesto, nie však hocijaké. Hovoríme o stredovekom kráľovskom meste, ktoré doposiaľ ponúka ohromnú porciu histórie, kultúry i spirituality. Nádherná renesančná radnica či Bazilika sv. Jakuba s najvyšším dreveným oltárom na svete sú známe azda každému. Ale vedeli ste, že majestátna Levoča je i mimoriadne atraktívne východisko na parádnu cyklodovolenku?

Niekdajší vojenský areál

V pomyselnom trojuholníku medzi mestami Levoča, Kežmarok a Stará Ľubovňa sa nachádzal vojenský obvod Javorina, ktorý vznikol ešte v roku 1952. Padli mu za obeť štyri obce a z katastrálneho územia ukrojil ďalším dvadsiatim dvom. Zrušený bol až v roku 2011. No a odvtedy je tam aj priestor na cykloturistiku v nádhernej prírode s minimom autodopravy. 

Spoznávanie Levočských vrchov začneme nenáročným tipom aj pre rodiny s menšími deťmi:

1. Levoča – levočská priehrada – Levočská Dolina a späť

Celá trasa má menej než 13 km. Po necelých 4 km z Levoče smerom na Levočskú Dolinu nás privedie na levočskú priehradu, ktorú odporúčame ako prvú zastávku. 

Areál priehrady prešiel v roku 2022 zásadnou revitalizáciou a poskytuje priestor na relax v príjemnom prostredí. Vznikla tam oddychová zóna s náučným chodníkom. Súčasťou areálu je nové mólo s vyhliadkovou vežou a miesto s vonkajšími prístreškami na oddych a grilovanie. 

Z priehrady pokračujeme ďalšie 3 km do Levočskej Doliny, kde môžeme stráviť čas na prírodnom biokúpalisku. Jeho areál je súčasťou rezortu Levočská Dolina. 

Do Levoče sa vrátime po tej istej ceste. Vedie po cyklochodníku a sčasti po málo frekventovanej asfaltovej ceste, je teda vhodná aj pre rodiny s menšími deťmi, malými začínajúcimi cyklistami. Prívetivý je aj výškový profil – na trase sa vystúpa len 135 m.

Tip: 
Modifikácia trasy pre odolnejších cyklonadšencov na horských bicykloch – na cestu späť si zvoľte stúpanie z Levočskej Doliny cez Mariánsku horu do Levoče. Táto alternatíva zahŕňa slušný výšľap i poriadne prudký zjazd. 

Poďme však cyklopotenciál Levočských vrchov odhaliť naplno:

2. Veľký okruh Levočskými vrchmi

Čaká nás 890 vystúpaných metrov počas 50 km a dostaneme sa do nadmorskej výšky 1 202 m. Ste pripravení na nádherné scenérie i kus histórie? 

Výškový profil okruhu vyzerá takto:

Z Levoče vyrazíme opäť po cyklochodníku smerom na Levočskú Dolinu. Jeden a pol kilometra za Levočskou Dolinou pri turistickej smerovke Podhrby opustíme hlavnú cestu a začneme stúpať k poľovníckej chate Hrby. Priemer stúpania je 6,1 % a počet vystúpaných metrov 206. Je to však len prvá časť výšľapu. Po necelých 3,5 km poľovnícku chatu minieme a odbočíme vľavo na cestu k pamätníku SNP.

Foto: M. Lettrich 

Kým k nemu prídeme, čaká nás porcia ďalších viac než 5 km do kopca nádhernou prírodou Levočských vrchov. 

Zážitok z prekrásnej scenérie a výhľadov nepokazia ani mraky. Foto: M. Lettrich

Údaj o priemernom sklone 5 % je skreslený 700 m zjazdom počas výšľapu. Na tomto úseku vystúpame 264 m. Detailné informácie nájdete v aplikácii strava

Pamätník spomína na zostrelenie sovietskeho dopravného lietadla nemeckou stíhačkou počas Slovenského národného povstania. Len 500 m od neho je odbočka k novej dominante Levočských vrchov – k vyhliadkovej veži Marčulina. Štyristometrová zachádzka stojí za to. 

Keď sa z veže vrátime k odbočke na Marčulinu, pokračujeme do Kamennej doliny. Čaká nás parádny 15 km zjazd do Záľubice. Tam sa vzápätí začína jemné 4 km stúpanie k bývalej obci Ruskinovce.

Podľa internetovej encyklopédie boli Ruskinovce založené v roku 1242 a v roku 1271 ich dokonca povýšili na kráľovské mesto. Ich dominantou bol ranogotický Kostol sv. Agnesy z konca 13. storočia. Dedinka bola v roku 1952 kvôli zriadeniu vojenského výcvikového priestoru Javorina násilne vysťahovaná a úplne zničená. Na mieste Kostola sv. Agnesy dnes stojí drevená kaplnka, v ktorej si môžete prezrieť aj dobové fotografie pôvodného kostola.

Pokračujme ďalej. Čakajú nás ďalšie 4 km stúpania až do Sedla pod Krížovým vrchom, kde si nedajte ujsť príležitosť odfotiť sa pri drevenej soche sv. Huberta.

Socha sv. Huberta v Sedle pod Krížovým vrchom. Foto: M. Lettrich

Nasleduje 5 ½ km zjazd, miestami nebezpečný, ktorý nás privedie na cestu medzi Levočskou Dolinou a Levočou. Pri zjazde nikdy niet opatrnosti prebytok, hoci často ju dávame bokom. Pozor! Tamojší terén je štrkový s množstvom dier, ale scenéria je opäť rozprávková.

Pri zjazde po štrkovej ceste buďte opatrní. Foto: M. Lettrich 

Návrat do Levoče

Okolo levočskej priehrady sa vrátime do Levoče. Na Námestí Majstra Pavla hneď vedľa divadla si môžete zaslúžene dopriať zákusok od víťazky ostatnej série súťaže amatérskych cukrárov Pečie celé Slovensko. 

Tipy pre nadšencov horskej cyklistiky

Levočské vrchy ponúkajú veľa možností predovšetkým pre milovníkov horských bicyklov:

  • Od pamätníka SNP možno pokračovať do Sedla pod Škapovou a odtiaľ na Malý Václavák (nazývaný aj Točňa) a pokračovať až do Starej Ľubovne cez dedinku Jakubany. Táto trasa má z Levoče takmer 46 km. Vystúpate pri nej 720 m (zídete 752 m) a dostanete sa do nadmorskej výšky 1 199 m. 
  • Ten, kto uprednostní okružnú trasu s návratom do Levoče, môže z Malého Václaváku odbočiť na Ihľany a cez Záľubicu sa vrátiť do Levoče, a to buď známou trasou cez Ruskinovce a Sedlo pod Krížovým vrchom, alebo cez Gehuľu a Krížový vrch. Prvá trasa má 63,5 km a vystúpate 1 060 m. Alternatíva cez Gehuľu má 66,5 km a aj vyšší počet vystúpaných metrov – 1 217. 

3. Cez Uložu na Paršivú

V Levočských vrchoch sú trasy aj pre milovníkov cestných bicyklov. Prinášame vám tip na okruh s výživnými stupákmi. Jeho bonusom sú na väčšine trasy cesty s nízkou frekvenciou premávky. 

Vyštartujeme z Levoče smerom na Spišský Hrhov, avšak po 2,5 km odbočíme na Uložu. Tam sa začína výšľap, na ktorý nezabudnete. V priebehu 4,5 km vystúpate 300 m, a to ste len v dedine Uloža. Stúpanie pokračuje na Krúžok, teda ďalšie 2 km a ďalších 90 výškových metrov. Mimochodom, Krúžok je nádherný areál bežeckého lyžovania, takže návšteva Levočských vrchov sa oplatí aj v zime. 

Foto: S. Ivančová 

Z Krúžka nás čaká zjazd cez Vyšné Repaše do Nižných Repáš a potom sa začína pozvoľné stúpanie do Oľšavice a Brutoviec. Z Nižných Repáš je to 7,7 km a 150 výškových metrov. Z Brutoviec budeme klesať 5 ½ km a potom nás už čaká výšľap na Paršivú. Ide o 6,5 km stúpania s 265 výškovými metrami. Nasleduje zjazd cez Bijacovce do Spišského Podhradia a potom úsek po hlavnej ceste späť do Levoče.

Tyrkysová farba označuje cestný cyklistický okruh. Zdroj: M. Lettrich

Celý okruh má takmer 58 km a 1 050 vystúpaných výškových metrov. Alternatívou môže byť trasa z Levoče do Torysiek cez už známe Hrby a potom do Oľšavice. Má viac než 60 km, ale o čosi menej vystúpaných metrov. Bola by však škoda vynechať stúpanie na Uložu a Krúžok.

Levočské vrchy ponúkajú mnoho nádherných a nezabudnuteľných trás pre horské i cestné bicykle. Je to miesto, kde môže stráviť nádherný dovolenkový týždeň celá zanietená cyklistická rodina i takí jej členovia, ktorí sú len občasní nadšenci cyklistiky. Nehovorili sme o výšľape na Závadu, trase cez Kozí hrb, stúpaní na Mariánsku horu a mnohých ďalších. 

Ak sme v úvode nazvali Levočské vrchy rajom cykloturistiky, nešlo o žiadne preháňanie. Ponúkajú parádnu zmes histórie, nádhernej prírody, krásne stúpania s málo známymi výhľadmi a cesty s takmer žiadnou alebo nízkou frekvenciou dopravy. Presvedčte sa o tom aj vy. Mimochodom, stúpať, klesať a vychutnávať si rozsiahle Levočské vrchy môžete aj s podporou motora v e-bajku

Článok o cyklotrasách v Levočských vrchoch je treťou časťou seriálu Rodinné cyklovýlety podľa krajov. Pozrite si aj ďalšie nápady na pekné výlety: