Rodinné cyklovýlety podľa krajov #4: Nitriansky kraj – panorámy i európske unikáty vyrážajúce dych

Rodinné cyklovýlety podľa krajov #4: Nitriansky kraj – panorámy i európske unikáty vyrážajúce dych

I Nitriansky kraj má cyklotrasy, ktoré sa oplatí prejsť. Vyberať si môžete aj podľa toho, aký zážitok hľadáte. Máte v pláne športovú jazdu? Oddychovú? Gurmánsku? Ponúkame vám tip na každú z nich. 

Nitriansky región nepatrí na Slovensku k najznámejším turistickým chuťovkám. Ak ste ho doposiaľ prehliadali, prichádza čas spoznať ho a na jeho krásu nezabudnúť. Horná Nitra vás prekvapí pokojom a čarokrásnou prírodou. No báť sa nemusíte ani pohoria Tribeč – trhlín je na slovenských cestách a cyklotrasách toľko, že ak by ste sa zľakli každej z nich, bicykel z pivnice či garáže nevytiahnete ani raz za rok. 

1. Okruh Duchonka – cyklotrasa 2101

Duchonka určite nie je neznáma turistická lokalita. Nádherné lesy a krásne panorámy, k tomu trochu histórie. Táto cyklotrasa má výhodu aj v tom, že takmer až na ňu sa dostanete pohodlne vlakom. Môžete začať v Topoľčanoch a vybrať sa smerom k pohoriu Považský Inovec. Ak idete autom, pri vodnej nádrži Duchonka nájdete parkovanie. 

Okružná cyklotrasa ponúka množstvo alternatív. Môžete ju prejsť celú alebo sa kedykoľvek otočte a vráťte. Môžete sa z nej na chvíľu odpojiť a pokračovať k iným miestam, ktoré vás zaujali.

Zdroj: www.novaduchonka.sk

Čo nájdete na trase alebo v jej blízkosti

Okruh Duchonka tvoria asfaltové alebo príjemné spevnené cesty. Sú bez problémov zjazdné a zvládnuteľné aj pre deti, tzn. sú vhodné na rodinný výlet.

Cyklookruh vedie okolo troch vodných plôch:

  • Tesáre,
  • Nemečky,
  • Duchonka.

Zdroj: www.novaduchonka.sk

Tip:
Kúpať sa alebo osviežiť vo vode odporúčame až na Duchonke. Kvalita jej vody sa kontroluje a informácie o nej sú bežne dostupné. 

Odporúčame spojiť cyklovýlet s dobrodružstvom a so zábavou. Na Duchonke nájdete novo fungujúci kemp Nová Duchonka, ktorý ponúka množstvo aktivít pre deti i dospelých, celoročne tam nájdete kaviarničku Obľúbená, ktorá je zároveň recepciou kempu a okrem teplých či studených nápojov ponúka aj zákusky od cukrárky menom Caramella z neďalekej dediny. Občerstviť sa môžete aj v reštaurácii Na malej breze a na malej pláži nájdete obľúbené langoše.

Zdroj: www.novaduchonka.sk

V letných mesiacoch tam na vás čaká počas víkendov letné kino a v priebehu roka aj rôzne podujatia – cestovateľské zážitky, hudobné festivaly, festival Overland. K dispozícii sú aj paddleboardy. Nudiť sa tam rozhodne nebudete.

Horská osada Kulháň

Ak chcete zažiť menší gastronomický raj, zastavte sa na Kulháni. Ide o oblasť s vodnou plochou, kde majitelia chovajú pstruhy. Môžete sa zahrať na rybárov a sami si ich uloviť. Ak nie ste rodení lovci, ale na rybku máte chuť, pripravia vám najlepšieho údeného pstruha, akého ste kedy jedli. K nemu si môžete dopriať pivo, nealko alebo kávu. 

Tip na skvelé výhľady:
Približne 10 km od Kulháňa sa nachádza vyhliadková veža na Panskej javorine. Sú to však výživné kilometre stále do kopca. Vedú po asfaltovej ceste, po lese, po lúkach. Ten, kto ich zdolá, bude odmenený kruhovým výhľadom na hrebeň Považského Inovca, doliny Váhu a Nitry, Malé a Biele Karpaty, Strážovské vrchy a Tribeč.

Bojná a archeologické nálezisko

Nie je síce súčasťou cyklotrasy, ale 4 km nie sú také hrozné, aby ste nemohli odbočiť. Bojná je výnimočná obec predovšetkým pre milovníkov histórie. Nájdete v nej archeologické nálezisko – hradisko, ktoré bolo už v 9. storočí dôležitým obchodným centrom.

Keď si históriou zasýtite dušu a budete chcieť doplniť energiu aj telu, v Bojnej sa nachádza Ranč pod Babicou. Aj tam si môžete uloviť vlastnú rybičku, posilniť sa v reštaurácii vďaka gurmánskym špecialitám, pozrieť si s deťmi minizoo, oddýchnuť si v relaxačnej pyramíde. 

Tip pre milovníkov histórie:
Ak máte radi hrady, odbočte z okruhu Duchonka a zájdite do Podhradia. Kúsok nad dedinou sa týči voľne prístupný Topoľčiansky hrad

Celý okruh meria zhruba 36 km, ale vzhľadom na množstvo okolitých lákadiel sa vám môže ľahko stať, že si ho o niekoľko kilometrov a hodín predĺžite. A s veľkou pravdepodobnosťou to neoľutujete. Skôr si dáte záväzok, že sa tam ešte raz a na dlhší čas vrátite. 

2. Z Nových Zámkov na dve strany

Nové Zámky sme na štart tejto cyklocesty vybrali preto, lebo sú dostupné aj vlakovou dopravou. Dostanete sa z nich na Ponitriansku cyklomagistrálu 019

Nové Zámky – Kolárovo

Táto trasa je kratučká a skutočne pohodová. Meria približne 20 km a pôjdete výlučne po rovine. Takmer verne kopíruje rieku Nitru a zároveň je na krátkom úseku aj súčasťou mariánskej cesty, ktorá pretína celé Slovensko od východu po západ.

Tip:
Trasa vedie dedinkou Komoča. V nej sa každoročne v auguste odohrávajú gurmánske hody – známy dvojdňový Oáza International Gastrofestival. Ak sa vám podarí „bajkovačku“ zosúladiť s touto akciou, nebude sa vám chcieť odtiaľ odísť. Taký festival vôní a chutí na jednom mieste len tak nezažijete. 

Ak sa vydáte ďalej, čaká vás Kolárovo a v ňom, na mŕtvom ramene rieky Dunaj, posledný exemplár plávajúceho vodného mlyna a súčasne jediný lodný mlyn na území našej krajiny. 

Dostanete sa k nemu krytým mostom, ktorý meria 86 m. Patrí k európskym unikátom – je pravdepodobne najdlhším riečnym mostom s celodrevenou konštrukciou, ktorý v Európe máme. Na Slovensku istotne nič podobné nenájdete. 

Mlyn sa nachádza vo väčšom areáli, v ktorom sú rozmiestnené technické pamiatky. V samotnom mlyne je aj Múzeum vodného mlynárstva, takže ak vás to zaujíma, ste srdečne vítaní. 

Je súčasťou areálu s viacerými atrakciami, technickými pamiatkami a možnosťou oddychu a občerstvenia v tradičnej Krčme u mlyna. Tá okrem iného púta pozornosť aj ojedinelou ponukou bylinkových likérov. 

Počas sezóny sa tam organizujú rôzne podujatia od kultúrnych až po gastroakcie

Ako sa dostať domov

Ak ste prišli autom, nezostáva vám nič iné, len sa po rovnakej ceste vrátiť na štart. Ak ste docestovali vlakom, zvážte možnosť pokračovať Vážskou magistrálou do Komárna. Pozrite si Nádvorie Európy, mrknite očkom na komárňanskú pevnosť alebo sa okúpte na miestnom termálnom kúpalisku. 

Alternatíva výletu:
Ponitrianskou cyklomagistrálou 019 z Nových Zámkov sa nemusíte vydať len smerom na Kolárovo, ale aj opačným smerom. Keď to urobíte, po 25 km príjemného rovinatého šliapania sa dostanete do dedinky Podhájska. Je široko-ďaleko známa svojimi termálnymi kúpeľmi a dá sa tam výborne občerstviť.

3. Nebojte sa Tribeča

Medzi zaujímavé oblasti s množstvom cyklotrás patrí aj okolie Topoľčianok. Samotné mesto má viac než 700 rokov. V ňom a jeho okolí sa nachádza:

  • zámok aj poľovnícky zámoček,
  • anglický park,
  • národný žrebčín,
  • jediná zubria zvernica na Slovensku,
  • hrad Hrušov.

Budete sa pohybovať aj v Tribeči, ale neľakajte sa, nič sa vám nestane. S nami sa nikde nestratíte. Cyklotrasy sú príjemné, pohodové a relatívne bezpečné. Skôr než tajomno a záhady môžu problémy pri návrate spôsobovať autá a doprava.

Foto: M. Schubertová

Topoľčianky – zubria zvernica

Jediná chovná stanica zubrov, majestátnych obrov, na Slovensku sa nachádza 11 km od Topoľčianok. Na bicykli sa k nej dostanete pohodlne po cyklotrase 5118. Počítajte s ľahkým stúpaním, no námaha bude počas asi 15 km jazdy odmenená úžasnou flórou a na jej konci aj faunou.

Tip:
Zvernica je otvorená každý deň. Ak však chcete zvýšiť šancu na pozorovanie zubrov, skúste sa do nej prebicyklovať na 9. alebo 14. hodinu. V týchto dvoch časoch prebieha kŕmenie, ktoré stojí za to. Ak so sebou beriete aj deti, asi najviac ich očarí, ak sa vám podarí vidieť aj malé zubríčatá, ktoré sa stále držia v blízkosti svojich mám. 

A ak pri tom pozorovaní vyhladnete aj vy, je pre vás k dispozícii jednoduchý bufet s rýchlym občerstvením. V areáli nájdete aj altánky a preliezačky, takže toto miesto si určite zamilujú i deti.

Topoľčianky – hrad Hrušov

Ak máte radšej kombináciu prírody a histórie, zvoľte 17 km dlhú cyklotrasu 2105 z Topoľčianok k hradu Hrušov. Čaká vás mierne stúpanie, ktoré sa približne kilometer pred cieľom stáva prudším. Odmenou za vašu námahu vám bude nielen samotný hrad, ktorý už dlho rekonštruujú dobrovoľníci, ale aj nádherný kruhový výhľad z neho.

Prostredie hradu je čisté a upravené. Nachádza sa tam altánok, v ktorom si môžete posedieť a občerstviť sa. Je tam aj ohnisko, kde je možné opiecť si niečo chutné. 

Ak nemáte jedlo so sebou, nemusíte zúfať. Do Topoľčianok sa dokážete vrátiť po hlavnej ceste 511. Na nej sa nachádza pomerne nový areál s názvom Pstruhový raj. Môžete si tam urobiť pohodlie, oddýchnuť si, posilniť sa. Pre deti sa v areáli nachádza detské ihrisko aj zopár zvieratiek, ktoré tam chovajú. 

Dobre vedieť: 
Hrad Hrušov je pomerne známe a krásne miesto, ktoré láka množstvo turistov. Cesta 511 je teda občas dosť frekventovaná. Je však zrekonštruovaná, široká a pomerne prehľadná. Napriek tomu je dôležité, aby cyklisti dodržiavali všetky predpisy, boli, samozrejme, vhodne oblečení, ale aj označení a viditeľní. Táto zásada platí vždy a všade.

Nitriansky kraj stojí za výlet

A nielen jeden. Nitriansky kraj má rozlohu 6 344 km2 a ponúka množstvo ľahších či ťažších, dlhších alebo kratších cyklotrás. Vedú lúkami, lesmi, poľami, obcami. Sú asfaltové, štrkové alebo klasické lesné. Spájajú kúpaliská, hrady, zámky, rozhľadne, zvernice, prírodu aj kultúru. Sú to jednoducho cesty, z ktorých si dokáže vybrať úplne každý. Tak si jazdu po Nitrianskom kraji čo najviac užite.

Článok o cyklotrasách v Nitrianskom kraji je štvrtou časťou seriálu Rodinné cyklovýlety podľa krajov. Pozrite si aj ďalšie nápady na pekné výlety: