Chcem si kúpiť elektrobicykel. Čo musím vedieť?

Chcem si kúpiť elektrobicykel. Čo musím vedieť?

Elektrobicykel sa stáva symbolom aktívneho životného štýlu, dobrodružstva a zábavy. Je to inovatívny kus športového vybavenia, ktorý spojil tradičnú cyklistiku s modernou technológiou, čím sa vytvorila nová dimenzia v cyklistickom svete. S jeho pomocou môžete prekonávať väčšie vzdialenosti s menším úsilím a preskúmať miesta, kam by ste sa predtým na bicykli neodvážili alebo vám to už kondícia nedovoľuje. Elektrobicykle nie sú len dopravným prostriedkom, ale aj zábavným spôsobom, ako stráviť čas v prírode s rodinou alebo kamarátmi.

Predtým ako sa rozhodnete investovať do elektrobicykla, je dôležité venovať pozornosť niekoľkým kľúčovým faktorom, ktoré môžu ovplyvniť vaše rozhodovanie. Patria k nim nielen technické špecifikácie, ale aj váš životný štýl, potreby, preferencie a rozpočet.

V tomto článku sa pozrieme na dôležité veci, ktoré by ste mali pred kúpou elektrobicykla vedieť. Či už ste nováčikovia vo svete cyklistiky, alebo skúsení bajkeri, tieto rady vám pomôžu pri výbere toho správneho elektrobicykla.

Na type e-bajku záleží

Pri výbere sa najskôr zamerajte na vhodný typ elektrobicykla, ktorý bude spĺňať vaše požiadavky. Či už máte v obľube jazdu po upravených cyklotrasách, lesných cestách, alebo najradšej brázdite neskrotné traily, cieľ použitia bajku zásadne ovplyvní jeho výber.

Ak patríte do prvej kategórie cyklistov, ktorí najradšej jazdia po upravených cyklotrasách s asfaltovým povrchom, prípadne po šotoline, vašim potrebám najviac vyhovejú trekingové, resp. krosové elektrobicykle. Rozdiel medzi nimi spočíva len v tom, že krosové bicykle alebo cross e-bajky nemajú blatníky, nosič či stojan. Týmito doplnkami sú osadené práve trekingové bicykle, takže na bajk môžete bez problémov dať aj cyklistickú brašňu s potrebnými vecami, aby ste si svoju jazdu ešte viac spríjemnili, príp. sa vydajte na dlhšie cyklovýlety.

Kategória krosových a trekingových elektrobicyklov je konštruovaná s pohodlnou geometriou, aby neboli zbytočne namáhané ruky, chrbát ani krčná chrbtica.

Tip: Ak si vyberiete bicykel, no neskôr zistíte, že vám sedenie na ňom na 100 % nevyhovuje, nezúfajte. Dá sa upraviť. Niekedy stačí aj menší zásah, ktorý pomôže. Napríklad výmena tzv. predstavca, kormidla alebo odpruženej sedlovky môže znamenať naozaj veľký pocitový rozdiel, ktorý zaručí pohodlnú jazdu.

Výrobcovia sa pri týchto typoch bicyklov zameriavajú aj na nasadanie, keďže veľa ľudí máva problémy s pohybovým aparátom – s kolenami, bedrovými kĺbmi a pod. Preto sa konštruktéri snažia umožniť ľuďom tzv. vstúpiť do bicykla, a to pomocou otvoreného rámu, ktorý nie je vystužený hornou rámovou rúrkou. Finta spočíva v tom, že rám je vystužený v priestoroch nad motorom a pokojne sa zabezpečí nosnosť 120 kg, pri niektorých modeloch aj 150 kg. Preto je takýto typ bicyklov vhodný aj pre osoby s výraznou nadváhou.

Elektrobicykle s otvoreným rámom sú najlepšou voľbou aj pre nižších ľudí, ktorým by horná rámová rúrka strpčovala chvíle, keď cyklista stojí na zemi, rozkrokom doslova visí na ráme a musí stáť na špičkách. Na e-bajkoch s otvoreným rámom je bežné, že motory sú situované na zadnom kolese. Na pravidelné presúvanie sa do práce, príp. občasný víkendový výlet sú vhodnou voľbou, keďže takéto e-bicykle sú lacnejšie a predok majú ľahší, vďaka čomu sú jednoduchšie na manévrovanie po meste aj na cyklotrasách.

TIP: Ak máte v obľube prudšie alebo dlhé stúpania, zadný motor môže byť trochu diskomfortný a výkonnostne nemusí na jazdu stačiť. V takomto prípade odporúčame siahnuť po stredovom motore – váha je sústredená na stred bicykla, teda je aj viac vyvážený a jazda v teréne, príp. počas stúpaní je istejšia.

Aj batéria elektrobicykla ovplyvňuje výber

Batéria je pri výbere elektrobicykla rovnako dôležitá ako parametre motora. Platí, že čím vyššia kapacita, tým vyššia hmotnosť a cena. Pri bežných jazdách do 60 km s prevýšením okolo 1 200 výškových metrov bohato postačuje 500 – 630 Wh batéria. So zapnutým slabším módom asistencie môžete na elektrobicykli prejsť naozaj slušné vzdialenosti. Všetko závisí od prevýšenia, hmotnosti jazdca, zvolenej asistencie výkonu, prevodov, na akých cyklista šliape, a od kadencie.

Chybou, ktorú cyklisti na elektrobicykli často robia, je, že si zvolia zbytočne vysoký režim pomoci, no zároveň ťažký prevod – výsledkom je slabý ťah bicykla. Pri používaní takéhoto spôsobu šliapania, teda silná pomoc motora a ťažký prevod s nízkou kadenciou, sa môže rýchlejšie opotrebovať reťaz a spoločne s ňou aj najspodnejšie pastorky na kazete.

Ako funguje elektrobicykel?

Základné typy pohonu, ktoré by ste mali poznať, sú nasledujúce:

  • so snímačom otáčok – výkon motora je priamoúmerný frekvencii pedálovania (kadencii),
  • s torzným snímačom (tlakovým) – výkon motora je závislý od krútiaceho momentu, resp. sily, akou človek šliape do pedálov.

Motory so snímačom otáčok sú osadené na lacnejších bicykloch. Tie kvalitnejšie a zároveň drahšie elektrobicykle disponujú torzným snímačom – motor pracuje len vtedy, keď jazdec šliape do pedálov.

Po dosiahnutí 25 km/h sa motor vypne a jazdec šliape už len pomocou vlastných síl. Výkon motora je vo väčšine prípadov možné ovládať pomocou stupňov asistencie, ktorú si navolí na ovládači. V skratke, čím nižší mód asistencie, tým slabší výkon motora a naopak.

Optimálna kadencia pri šliapaní po rovine so zapnutou asistenciou je 90 – 95 ot./min, pri stúpaní do kopca je to 80 – 90 ot./min. Všetko však závisí od typu motora a zvoleného módu asistencie. Pri frekvenčnom šliapaní je odozva motora aktívnejšia a motor nie je zaťažovaný tak ako pri nízkej kadencii. Samozrejme, pri vyššej kadencii nie je príliš zaťažovaná ani reťaz, vďaka čomu vydrží dlhšie (v konečnom dôsledku aj kazeta a prevodník).

Z upravených cyklotrás nás to často láka prejsť po lesnej zvážnici do lesa. Odtiaľ stačí už len malé šliapnutie do pedálov na to, aby sme po cyklistickej značke navštívili obľúbené horské chaty, kam sa z času na čas vydáme turistickou trasou. Na lesné chodníčky však už úplne nepostačí základnejší trekingový ani krosový bicykel. Na rad by mal prísť horský elektrobicykel.

Jazda v teréne môže byť náročnejšia, preto vždy odporúčame stredový motor s krútiacim momentom aspoň 60 Nm, keďže čím náročnejší výstup, tým väčší výkon, ale všetko na úkor batérie. Ak ste teda rekreační cyklisti, ale s partiou máte v obľube stúpania, resp. vaša jazda sa zameriava viac-menej na terén, správnou voľbou pre vás bude horský elektrobicykel.

Ten má:

  • odolnejší rám,
  • vyšší zdvih,
  • viac prevodov.

Dámsky horský elektrobicykel sa vo všeobecnosti vyznačuje kratšou geometriou, čo má za následok príjemnejšie sedenie. Pánsky horský elektrobicykel je ladený športovejšie a má natiahnutejšie sedenie. Najprv si treba ozrejmiť, či vám stačí bicykel s prednou odpruženou vidlicou (hardtail) alebo celoodpružený bicykel.

TIP: Ak si už človek nájde bicykel ako stvorený pre seba, našiel svoju veľkosť, ktorá mu pasuje, je preň rozhodnutý, ale sedí sa mu trochu nepohodlne, tento problém sa dá vo väčšine prípadov vyriešiť zmenou predstavca alebo kormidla.

Hardtail:

  • Oproti celoodpruženému je spravidla o 1 000 eur lacnejší a asi o 1 kg ľahší, čo je pri hmotnostiach elektrobicyklov (okolo 25 kg) zanedbateľné.
  • Je určený do menej náročného terénu.
  • Zdvih vidlice je od 100 do 140 mm.
  • Za cenu lacnejšieho celoodpruženého bicykla väčšinou dostanete výborne osadený hardtail s lepším motorom a vyššou kapacitou batérie.

Celoodpružený bicykel:

  • Zvládne náročný terén.
  • Zadná stavba „odpustí“ veľa chýb, takže zjazd je bezpečnejší.
  • Výšľap je komfortnejší, keďže tlmič redukuje nárazy a nerovnosti.
  • Pri zjazde zažije cyklista viac zábavy.

Pre rekreačných cyklistov je plne dostačujúcich 100 – 140 mm zdvihu vidlice, príp. tlmiča. Pri horských e-bajkoch však nie je vôbec nezvyčajné, ak disponujú zdvihom 150 – 170 mm, čím sa zaručuje viac zábavy pre jazdcov, ktorí obľubujú náročné terény, bajkparky a pod. (príp. pre ľudí, ktorí chcú mať pohodlnú jazdu aj v nenáročnom teréne). Pri výbere horského e-bajku sa zamerajte aj na batériu.

Tip pre náročnejších: Pri 630 Wh batérii cyklista s 90 kg pri turborežime nastúpa cca 1 200 – 1 500 výškových metrov, so 750 Wh batériou to je už 1 500 – 1 800 výškových metrov. Samozrejme, ak nie ste nároční hltači výškových metrov, ale radi jazdíte po horách, tak 630 Wh je maximálne dostačujúca kapacita.

Ako sa elektrobicykel nabíja?

Pri kúpe elektrobicykla vždy dostanete kompatibilnú nabíjačku so vstupom do 230 V zásuvky. Každý výrobca motorov používa rozdielne nabíjacie konektory, dokonca sa môžu líšiť aj od modelového radu motorov tej istej značky (napríklad Bosch Smart System a Bosch CX4). Vo väčšine prípadov sa bicykel nabíja nabíjacím vstupom umiestneným priamo na ráme. Pri možnosti výberu batérie je možnosť nabíjať batériu priamo na jej nabíjacom vstupnom konektore.

Pri niektorých modeloch sa však nabíjací konektor na ráme a batérii môže líšiť, preto priamo od výrobcu dostanete redukciu, ktorou po jej nasadení na nabíjačku môžete nabíjať rovno batériu (napríklad niektoré modely Shimano). Dĺžka nabíjania závisí od používanej nabíjačky a kapacity batérie, väčšinou ide o rozmedzie 3 – 6 hodín. Výrobcovia batérií spravidla používajú batérie typu li-ion, ktoré nemajú pamäťový efekt. Neodporúča sa batériu pravidelne vybíjať do úplného vybitia, tobôž nie opätovne zapínať motor po vybití batérie. Ideálne je nechávať aspoň 15 %. Batériu môžete nabíjať kedykoľvek nezávisle od aktuálnej hodnoty nabitia. Po ukončení nabíjania odpojte nabíjačku najskôr z elektrickej siete a až potom z bicykla.

S elektrobicyklom zažije človek veľa zábavy, dokáže si postupne rozširovať svoj „rádius“ jázd, teda prekonáva čoraz väčšie vzdialenosti. Zlepšíte si kondíciu, zdravie, pohyblivosť a v neposlednom rade sa nadopujete endorfínmi vďaka zdolávaniu kedysi možno nepredstaviteľných cieľov.