Ako si vybrať mestský bicykel

Ako si vybrať mestský bicykel

Mesto je pre presun na bicykli špecifické teritórium, ktoré si vyžaduje aj špecifické vlastnosti bicykla na dosiahnutie čo najpohodlnejšej a najpraktickejšej jazdy. Výrobcovia sa mu prispôsobili a ponuka stíha plniť dopyt a potreby trhu. Čo je príznačné pre mestské bicykle a ako pristupovať k výberu?

Prečo si vybrať bicykel do mesta

Popularita mestských bicyklov rastie nielen v tradičných baštách cyklistov, ako sú Holandsko, Belgicko, Nemecko alebo severské krajiny. Tento trend je už viditeľný v každej európskej krajine – aj u nás si cyklisti obľúbili bicykle na každodenné presúvanie po meste.

Vývoj ide dopredu a výrobcovia prichádzajú stále s novými typmi, modelmi a inováciami. Nie je to len trend, ale reakcia na dopyt. Premiestňovanie autom v meste z bodu A do bodu B sa stáva čoraz komplikovanejšie z dôvodu narastajúceho počtu áut a jazda bicyklom získava čoraz viac výhod.

Tip: Vždy, keď sa budete rozhodovať, či vyrazíte do práce na bicykli alebo na aute, pamätajte, že bicyklovanie je zo zdravotného hľadiska jeden z najprirodzenejších športov. V prípadne rozumnej, pohodovej jazdy extrémne nezaťažuje nohy, kĺby ani kolená. Prospieva srdcu, slúži ako prevencia kardiovaskulárnych chorôb, posilňuje svalstvo, rozvíja a zvyšuje kapacitu pľúc a zlepšuje dýchanie.

Čím sa vyznačujú mestské bicykle

Mestské bicykle sa líšia konštrukciou a vybavením a vyznačujú sa jednoduchosťou. Nie sú prioritne určené na dlhé trasy, ťažké terény ani extrémne tréningy.

Tip: Mestské bicykle sú väčšinou vyrobené z hliníka, zriedka môžete natrafiť aj na karbónové alebo oceľové. To, aký materiál si zvolíte, bude mať vysoký vplyv na váhu i cenu bicykla. Hliníkové sú o niečo ľahšie ako oceľové. Karbónové sú najľahšie, ale aj najdrahšie. Ak chcete dobrý pomer ceny a hmotnosti, ideálnou voľbou sú hliníkové.

V segmente mestských bicyklov sa veľmi dbá na bezpečnosť, preto sú od výroby vybavené predným aj zadným svetlom. Väčšinou batériovým – klasické dynamo sa už príliš nepoužíva. Podstatná je funkčnosť, preto majú tiež zadný nosič a niektoré aj predný košík. Dôležitá je ochrana jazdca, ako aj jeho oblečenia – väčšina bicyklov preto disponuje blatníkmi, krytom reťaze a niektoré dokonca krytom celého zadného kolesa.

Tip: S mestskými bicyklami zvyčajne nezdolávate náročné terény a stúpania, preto mnohé nemajú prevody. Ak už, tak iba s minimálnym počtom – buď s tromi, alebo so siedmimi prevodmi. Preto pred kúpou uvážte, nakoľko kopcovité je vaše mesto, prípadne pravidelná trasa, ktorú budete na bicykli jazdiť.

Brzdy a kolesá u mestských bicyklov

Môžete sa stretnúť s hydraulickými, ale aj so štýlovými mechanickými brzdami (V-brake). Na niektorých bicykloch dokonca môžete brzdiť aj „starým“ spôsobom, ktorý sa používal pred niekoľkými desiatkami rokov – potočením pedálov vzad. Hydraulické brzdy sú, samozrejme, bezpečnejšie a citlivejšie ako mechanické.

Kolesá sa väčšinou vyrábajú vo veľkostiach 26" a 28", ale nájsť môžete aj 24". Na mestských skladacích bicykloch sa veľakrát vyskytujú aj 20" kolesá. Ak chcete bicykel, s ktorým sa vám bude lepšie manipulovať, zvoľte menšie, obratnejšie kolesá s kratšou vzdialenosťou od seba (rázvorom).

Tip: Najväčšia výhoda mestských cestných bicyklov spočíva v ich geometrii. Je odlišná od geometrie športových rámov. Sú konštruované tak, aby sa na bicykel dobre a pohodlne nastupovalo. Majú výškovo nastaviteľné riadidlá, sedí sa na nich takmer vzpriamene. Jazda na nich nezaťažuje chrbticu, a preto sú vhodné aj pre tých, ktorí už s jej bolesťami bojujú.

Všeobecné rozdelenie mestských bicyklov

Odvetvie mestských bicyklov je špecifické. Musí brať do úvahy vlastnosti, ako sú bezpečnosť, pohodlnosť, efektivita a dobré ovládanie.

Tak ako prakticky všetky typy bicyklov, aj mestské sa delia na jednotlivé kategórie. V praxi môžete naraziť na štandardné delenie na pánske a dámske. Stretnúť sa však môžete aj s rozdelením na mestské retro bicykle, skladacie či elektrické mestské bicykle.

Pánske a dámske mestské bicykle – základné rozdiely

Medzi niektorými pánskymi a dámskymi mestskými bicyklami neexistujú zásadné odlišnosti. Mnohé sú unisex. Na niektorých však rozdiel spoznáte na prvý pohľad podľa konštrukcie. Pánske mestské bicykle majú vyššiu geometriu rámu a horná rúrka je konštruovaná ako na bežných cestných druhoch. Tieto bicykle však, samozrejme, môžu využiť aj vyššie ženy. Pri elektrických mestských pánskych bicykloch už nie je od výrobcu stanovená horná rámová rúrka. Výrobcovia sa postupne orientujú na pohodlné nastupovanie na bicykel, ktorý má tzv. otvorený rám.

Dámske mestské bicykle majú znížený posed. Horná rúrka konštrukcie buď úplne absentuje, alebo je takmer rovnobežná so spodnou. Celková geometria rámu je znížená tak, aby si jazdu na bicykli užili aj ženy, ktoré obľubujú šaty či sukne. Dámske bicykle sú kvôli svojej geometrii a lepšej ovládateľnosti vhodné aj pre staršie osoby a ľudí s ľahším zdravotným hendikepom.

Tip: Pre ľudí, ktorí majú zdravotné problémy alebo ktorí si netrúfajú presúvať sa po meste iba pomocou vlastných síl a potrebujú trošku pomôcť, sú určené mestské elektrobicykle. Ocenia ich aj tí, ktorí sa nechcú cestou do práce spotiť.

Ako si správne vybrať mestský bicykel

Aby sa vám jazdilo pohodlne a bezpečne, aj výber mestského bicykla má svoje zásady. Dôležité je vybrať taký, ktorý je určený na vašu veľkosť. Značky majú vlastné odporúčané veľkosti bicyklov, väčšinou s klasickým označením písmenami (S, M, L) alebo palcovým. Cyklista môže mať u jednej značky veľkosť bicykla M a u druhej veľkosť L, preto je potrebné overiť si údaje priamo u výrobcu a vždy si bicykel aj fyzicky vyskúšať na predajni. Rovnako sa vo väčšine prípadov vyskytuje aj rovnaký rám, napríklad 18", ale výrobca ponúka dva typy rozmerov kolies, napríklad 26" a 28", kde 26" kolesá môžu jazdiť ľudia vysokí cca 165 cm a 28" cca 170 cm a vyššie.

Mestský bicykel ako užitočný „parťák“

Mestský bicykel sa považuje skôr za pomocníka ako športové náradie. Zvoľte si preto taký, aby najlepšie vyhovoval najčastejšej trase, ktorú s ním plánujete jazdiť. Či už na ňom budete chodiť do školy, do práce, alebo na nákupy, zvážte, či vám vystačí typ bez úložného priestoru alebo s ním, prípadne aké prevýšenie budete na ceste zdolávať, a teda koľko prevodov vám bude stačiť. Želáme vám veľa bezpečných kilometrov.